Pengakontoret.se

  • Blogg
  • Om oss
  • Inkomstrapport
  • Hjälpmedel
  • Kontakt
  • Blogg
  • Om oss
  • Inkomstrapport
  • Hjälpmedel
  • Kontakt

Webb: Sökmotoroptimering - få din hemsida rankad till #1 del 2

10/29/2013

0 Comments

 
Picture
I förra delen av Sökmotoroptimering - få din hemsida rankad till #1 så behandlade vi en del on-page metoder för att optimera din webbsida för de sökmotorer som finns. Dvs saker du kan tillämpa direkt på din hemsida gällande utformning och HTML-kod.

I den här delen kommer vi att gå in på offpage-metoder, webbplatsverktyg och directories.


Off page

Offpage handlar om att öka sidans tillgänglighet från andra webbplatser. Detta är mycket viktigt då sökmotorerna rankar detta högt. I enkla drag kan man säga att det handlar om externa länkar in till din webbplats.

Låt oss säga att din hemsida handlar om aktiehandel. Ifall andra etablerade sidor inom samma område länkat till din sida så rankas du högre av sökmotorerna. Detta eftersom det är relativt svårt att manipulera ett sådant kriterium.

Men det finns också många andra sett att få inlänkar till din webbplats. Är du aktiv skribent på ett forum? Lägg då till en länk i din signatur! Är du aktiv på något av de sociala medierna ex. Reddit? Försök posta din sida där. Håll det såklart relevant till ämnet/innehållet. Ingen gillar en massa spam med orelevanta länkar.

Du kan också lägga till din sida i så kallade directories. Detta är stora länksamlingar likt gula sidorna. Vissa av dem kan få riktig stor påverkan på din rankning. T.ex. så har vi DMOZ som är en av de mest meriterande att finnas på. Denna är tyvärr nästan omöjlig att komma in på längre. Men som sagt, det finns en uppsjö av dessa. Bara ut och leta!

Kontakta också gärna likasinnade sidor och försökt göra ett länkbyte. De länkar till dig och du länkar till dem. Det vinner båda på.

Webbplatsverktyg


Såklart så vill man ju ha lite koll på sin sida. Finns det något som förhindrar sökmotorerna att söka igenom min sida?
Hur många besökare får jag varje dag och var kommer de ifrån?

Här tänkte jag kort gå igenom de två vanligaste. Google Webmaster Tools och Google Analytics. Det finns såklart motsvarande verktyg hos de konkurrerande sökmotorerna, och de fungerar på ett likvärdigt sätt.


I Google Webmaster Tools kan du bla se detaljerade rapporter om din sidas synlighet hos google. Här kan du också hjälpa google på traven, t.ex. genom att skicka in sitemaps.

Det finns en rad funktioner att utnyttja. En av de viktigaste är översikten där du kan se hur många sidor som är indexerade av Google. Det är otroligt viktigt att veta. Låt oss säga att du har 50 st interna sidor på din sida, men endast 5 av dem är indexerade. Ja då är det dags att att djupdyka i problemet.

En annan intressant funktion är du kan se vilka andra sidor som har länkat till dig. Jätte bra för att hålla koll på inlänkarna som vi pratade om i Offpage.

Du finner också eventuella varningar från Google om din sida beter sig felaktigt vid genomsökning, nyckelord som förekommer på sidan. Ja och mycket mer. Helt enkelt ett måste för administratören.


Google Analytics är ett verktyg för att samla in besöksstatistik på din sida.Genom att inkludera en enkel META-tag på hemsidan så får du full kontroll och översikt över dina besökare.

Den "enklaste funktionen" är översikten där du enkelt kan se hur många besökare du har varje dag, både total och de unika. Hur många sidor per besök gör dina besökare, var kommer de ifrån, vilken webbläsare används, hur stor del
av besökarna surfar via telefonen? Ja detta är bara en bråkdel av vad som kan läsas ut.

Google Analytics ger dig helt enkelt en grym översikt över din besöksstatistik!


Det här var slutet på del 2. Självklart är detta ett enormt stort område som går att fördjupa sig i betydligt mer. Men förhoppningsvis har denna serie gett dig inspiration till förbättringar på din webbsida som i det längre loppet kommer att leda till flera besökare.


Tipsar precis som i del 1 om Google handbok för sökmotoroptimering:
Grundhandbok om sökmotoroptimering


//Fredrik

0 Comments



Leave a Reply.

    Hej!

    Jag (Andreas) och Fredrik har som mål att skapa oss inkomstströmmar som genererar en god penning varje månad utan att för den delen gå till ett arbete.
    Följ våra projekt och investeringar här på bloggen och du, ta gärna efter eller finn inspiration. Det är därför vi skapat pengakontoret.se



      Vi tar dig bakom ljuset. Pengakontorets nyhetsbrev

    Skicka
Pengakontoret.se © 2013-2015
A member of LindellGrosz network.